Seizoen 1997-1998

26-7-97 20.00 RCM-Berchem 1-1 Vriendenwedstrijd: kopbalgoal Verstraeten
30-7-97 19.30 Turnhout-RCM 0-1 Vriendenwedstrijd: penalty Andy Janssens
2-8-97 20.00 RCM-Leuven 2-1 VriendenwedstrijdVan Ham (pen)1-0, De Voeght 2-0; 2-1
6-8-97 19.30 Wetteren-RCM 1-1 Vriendenwedstrijd: goal Chris Bruyninckx
10-8-97 16.00 Tilburg-RCM 1-3 Vriendenwedstrijd: 0-1 Van Hout, 0-2 Scholiers, 0-3 Van Ham, 1-3
17-8-97 16.00 RCM-Hannuit 3-0 Beker van België: Van Hout, Verstraeten en Van Ham
20-8-97 19.30 RCM-Lyra 1-1 Vriendenwedstrijd
24-8-97 16.00 RCM-KVM 0-1 Beker van België
27-8-97 19.30 RCM-Dendermonde 4-1 Vriendenwedstrijd: Van Ham (3), Letier
7-9-97 15.00 RCM-Herentals 1-0 Van Ham op aangeven van Verstraeten
13-9-97 20.00 Eupen-RCM 3-4 Verstraeten, Janssens en Van Hout 2x op penalty
20-9-97 20.00 RCM-Schoten 1-1 Van Ham, op penalty
28-9-97 15.00 Aarschot-RCM 0-5 Racing krijgt drie penalty's!
24-1-98 20.00 RCM-Aarschot 4-0 Van Schijndel (3), Bruyninckx
1-2-98 15.00 Berlaar-RCM 1-3 Sleven, Van Schijndel (2)
Turnhout-RCM 0-1

In deze vriendenwedstrijd liet RCM een goede indruk. Turnhout en Goots ware aanvallend machteloos.
De penalty was wel wat overdreven, volgens mij aangeschoten.
Andy Janssens zette hem niettegenstaande prachtig om .

RCM-Herentals 1-0

Racing speelde zondag een uitstekende eerste helft. Blijkbaar hadden ze
Holland-België gezien. Er werd naar Hollands model gevoetbald : veel
bewogen, snel gecombineerd, goed verdedigd, ...
invallers: Sleven en Goevaerts voor meer diepgang en dreiging zorgden en
nog enkele keren dicht bij de 2-0 waren.
Enig minpunt : teveel kaarten voor Racing.
Besluit: een goede waardemeter: uitstekende match tegen een
mede-titelkandidaat.

verslag: Miguel Van Cauwenbergh.

Eupen - Racing Mechelen 3-4

Tijdens de eerste helft stelde Racing niet veel voor en kwam snel 2-0 achter tegen een thuisploeg die eigenlijk niet veel beter speelde maar toch opportuun genoeg was. 2-0 was meteen de ruststand.

Na de rust kwam Racing geweldig opzetten en Verstraeten milderde tot 2-1 met een kopslag naar de grond. De bal stuiterde terug omhoog in het kruis! Zich optrekkend aan deze aansluitingstreffer ontwikkelde Racing geweldige druk en zag De Voeght zijn gelijkmaker onbegrijpelijk afkeuren. De thuisploeg liep echter, tegen de gang van het spel in, uit tot 3-1. Hierna werd Eupen met de rug tegen de muur murw gespeeld door een ontzettend mentaal en fysiek sterk Racing, spelend met een ouderwetse 4-2-4 opstelling. Janssens maakte 3-2. Het was tenslotte Van Hout die tweemaal op penalty het pleit beslechtte.

In de kijker speelde zich vandaag onder andere de voorlijn met op rechts Yves Letier en op links Peter Van Hout, die dolden met hun bewakers. In het punt van de aanval liet Peter Sleven, die reeds vroeg in de wedstrijd Van Ham diende te vervangen, zich in eveneens in de "picture". De Voeght verzette traditioneel veel werk in de aanval en kreeg voor de zoveelste keer een applausvervanging.

RCM-Schoten 1-1

Racing domineerde de gehele wedstrijd maar verzuimde de wedstrijd af te maken. Kansen werden de nek omgewrongen. Het tot tien herleidde Schoten maakte gelijk in de tweede helft, nadat ze welgeteld één enkele kans hadden gekregen!

Van Ham scoorde reeds eerder vanop de stip.

Aarschot-RCM 0-5

1ste helft: De Voeght 0-1
2de helft: Van Hout (penalty) 0-2  De Voeght 0-3, Ploegaerts (penalty) 0-4, en Janssens (penalty) 0-5

In de derde minuut werd Van Ham reeds vervangen door Sleven en in de 10de minuut werd Scholiers eveneens gewisseld voor Goevaerts die een beresterke partij afleverde.

Aarschot trof in de eerste helft nog wel de paal en de lat

Verslag: Carl De Mey

RCM-Berlaar 2-0

Racing wrong tijdens de eerste helft een drietal kansen de nek om. De Voeght plaatste de bal in de 12de minuut tegen de de voet
 van een uitmuntende bezoekende keeper . In de 18de minuut ramde diezelfde keeper een kopbal van Ploegaerts uit het kruis en
 op de 32de minuut was ei zo na raak, doch De Voeght besloot weer op de doelman. Berlaar speelde echter goed mee en kreeg
 een paar mindere kansen, waarvan een afstandsschot, dat de bovenkant van de lat scheerde.

Met de 0-0 ruststand op het bord was Berlaar gelukkiger dan de thuisploeg. Andy Janssens  besliste er in de 13de minut van de
 tweede helft echter anders over. Hij nam een voorzet in één tijd op de slof en loeierde de bal vanop 20 meter laag onhoudbaar in
 de hoek. De wedstrijd brak echter niet echt open en het bleef opletten voor Berlaarse counters. In de laatste minuut beslechtte
 de ingekomen Bruyninckx het lot van de bezoekers. Hij moest niet meer doen dan rustig een prachtig geplaatste voorzet van Van
 Hout van aan de kleine rechthoek tegen de netten tikken.

Vervangingen: 30' Bruyninckx voor Sleven, 42' Van Winckel voor Scholiers en 45' Verbeke voor De Voeght.

Heusden - RCM 2-1

Racing begon zeer wilskrachtig aan de wedstrijd wat resulteerde in doorlopend overwicht van de bezoekers. In de 23ste minuut
 kanjerde de mee opgerukte rechtsachter Van Winckel een pegel vanop 25 m rechtstreeks in de winkelhaak en bracht alzo de
 score tot wat ze verdiende te zijn: 0-1. Na deze treffer ging Racing door op zijn elan: Ploegaerts kopte vlak naast op voorzet van
 Van Hout. Heusden, dat tot dan toe nog niet één keer gevaarlijk kon zijn, kreeg in de 43ste minuut een penalty toegekend nadat
 de te trage Goevaerts foutief ingreep op een Heusdense aanvaller: 1-1

In het begin van de tweede helft kanjerde de niet 100% fitte De Voeght (rib-blessure, later vervangen door Sleven) nog van
 dichtbij op de keeper. Kort hierna kreeg Scholiers rood. Van dan af kwam Heusden meer en meer dreigen. In de laatste
 momenten van de wedstrijd leverde dat nog een doelpunt op na balverlies van Van Vaerenbergh. Kort voordien had de
 scheidsrechter ook nog een Heusden-speler uitgesloten.
 In de laatste minuten werd Van Hout nog vervangen door Verbeke.

RCM-Tongeren 4-0

Reeds vroeg in de wedstrijd (8') bracht Ploegaerts Racing op voorsprong. Een onrechtstreekse vrije trap ver binnen de rechthoek
 werd door hem binnengetrapt via de paal. Tongeren domineerde echter licht en kreeg een mooie kans maar een attente Daems
 ranselde de kopbal magistraal uit de doelmond.

In de tweede helft kregen we hetzelfde spelbeeld. Een bezoekende aanvaller trapte de bal tegen de paal. In de 20ste minuut
 verdubbelde de hard werkende Van Hout met een prachtig afstandsschot de voorsprong. Tongeren bleef goed voetbal brengen
 maar hun afwerking bleef ernstig in gebreke. In de 39ste minuut nam invaller Bruyninckx alle twijfels weg. Hij nam een voorzet
 in één tijd op de slof en via een bezoekende verdediger verdween de bal in de netten. In de laatste minuut kopte Van Hout nog
 een voorzet binnen. Eindstand: 4-0

Vervangingen: 75' Sleven voor  Goevaerts en 85' Bruyninckx voor Van Hout

Hoogstraten - RCM 0-1

Een bitsige eerste helft op het scherp van de snee evolueerde gelijkopgaand zonder echte doelkansen.

Van hetzelfde laken een pak gedurende de tweede helft tot Van Winckel zijn afstandschot zag afwijken op een verdediger van
 de thuisploeg en in de netten belanden. Meteen was de toon gezet. Hoogstraten kwam gevaarlijk opzetten naarmate de partij
 vorderde.

De bezoekers werden nog vervaarlijk onder druk gezet gedurende de laatste tien minuten waarin Hoogstraten de paal trof en
 keeper Daems met een ultieme redding nog mede matchwinnaar werd.

Racing Mechelen - Lierse 2-1

De Voeght bracht Racing in de eerste helft op voorsprong. Zijn voorzet kwam verassend achter de keeper tegen de netten
 terecht. Een matig Lierse kon net na de rust gelijkmaken. Tot dan verliep de partij zeer evenwichtig, ook al trof Lierse de lat.

Het laatste kwartier zagen we een ontketend Racing. Ploegaerts rondde een voorzet van Van Winckel in één tijd af. De alleen
 doorgebroken Sleven trof nog de paal.

Hellemans en Verbeke stonden aan de aftrap, maar klaarblijkelijk moest Hellemans na een uur terug hinkend aan de kant
 blijven.

Racing Mechelen - Poederlee 1-0

Scholiers bracht Racing in de 10de minuut reeds op 1-0. Hij kopte een voorzet van Letier netjes tegen de touwen. Racing
 bleef zoeken naar een tweede treffer, doch een verdienstelijke bezoekende keeper ranselde een kopbal van Van Hout uit het
 doel. Scholiers kopte wat later nogmaals een voorzet vlak naast. Janssens zag zijn vluchtsschot eveneens door de
 Poederlee-doelwachter ontzet. Deze laatste stopte ook nog een schot van de alleen doorgebroken Letier.

De tweede helft toonde een beter Poederlee, maar Racing kreeg de beste kansen. De dikwijls mee oprukkende Scholiers zag
 nogmaals zijn kopbal door de keeper gestopt, terwijl De Voeght tegen de onderkant van de lat kopte. Dezelfde De Voeght
 stuurde met een secure voorzet Janssens alleen op de keeper, die met een prachtige save het schot afweerde.

Vervangingen: 68' Vanham voor Letier en 76' Sleven voor Van Hout

Verviers - RCM 2-0

Collectief falen!

De slechtste wedstrijd tot hier toe van Racing in dit seizoen: zo kan je deze match in het kort omschrijven. Tijdens de eerste
 kansen waren de beste kansen voor Verviers hoewel Racing ook één maal dicht in de buurt was van een 0-1. Van enig
 samenspel was echter nauwelijks sprake.

De 2de helft was nog slechter. Verviers, dat eigenlijk enkel op karakter en niet op technisch vlak beter werk afleverde,
 scoorde wel twee maal. Ook het inbrengen van Vanham voor Verstraeten bracht geen zoden aan de dijk. De blonde spits viel
 dadelijk terug uit met een wederopduikende blessure.

Herentals-RCM 2-1
Herentals kwam vrij vlug voor, doch Ploegaerts kon gelijkmaken op vrijtrap. De ruststand was alzo 1-1. Na de rust kwam de
 thuisploeg terug voor. Racing drukte nog, kreeg en mooie kans maar de einsstand bleef onveranderd: 2-1
RCM-Mol 6-1

Racing herboren? Dat mag je wel zeggen na de geslaagde vertoning tegen Mol. In de 16de minuut zette Bruyninckx reeds de
 toon aan toen Ploegaerts hem de diepte injoeg en hij zijn rechtstreekse tegenstander op snelheid pakte, de keeper dribbelde
 en de bal loepzuiver tegen de netten joeg. Van Hout verdubbelde de score na 26 minuten met een lage schuiver. Bruyninckx
 maakte in de 42ste minuut nog 3-0 via de paal.

In het begin van de tweede helft maakte Bruyninckx zijn derde treffer: hij bevestigde het vertrouwen dat Van Marcke hem die
 avond gaf. De vijfde treffer van de avond was van Ploegaerts, die beheerst zichzelf lanceerde door de Molse verdediging en
 naast de keeper laag binneschoot. Mol verwijderde vervormde forfaitcijfers door tegen te scoren, maar de goed gevolgde De
 Voeght bepaalde de eindcijfers nadat de Molse keeper een eerder schot had geparreerd.

Bijgaand kunnen we nog vermelden dat Racing heel wat kansen de nek had omgewrongen, zowel tijdens de eerste als tijdens
 de tweede helft.

De Voeght startte verrassend op de bank, maar verving in de tweede helft back Goevaerts. Bart Hellemans deed zijn debuut,
 toen hij Bruyninckx zijn applausvervanging complementeerde.

Diest-RCM 1-1

Vroeg in de wedstrijd kwam Diest 1-0 voor. Het enige weerwerk dat Racing kon bieden was een shot van de mee opgerukte
 Scholiers tegen de lat.
 In de tweede helft kopte Van Hout een voorzet magistraal in de winkelhaak. Verder gebeurde er in deze wedstrijd weinig.
 Racing schitterde niet echt en kon de gastheren niet onder druk zetten.
 Ook Diest kon de overwinning niet opeisen. Ze kwamen verder niet aan een uitgespeelde kans.

Tienen-RCM 0-2

Beide ploegen begonnen aan mekaar gewaagd, toen De Voeght in de 14de minuut twee plaatselijke verdedigers in de wind
 zette en vanop 16 meter de bal kalm in de winkelhaak plaatste. Na dit doelpunt bleef Racing de gevaarlijkste ploeg. Zij
 wrongen nog vóór de rust een viertal mooie kansen de nek om, hoewel Tienen niet onderdeed qua balbezit. Maar gevaarlijk
 was de thuisploeg niet echt.

Na de tweede helft ging Tienen nog meer op zoek naar de gelijkmaker maar deed dit ongeordend. Ze kregen één goede kans
 na een scrimmage voor het doel van Daems. Tegen het einde van de wedstrijd bracht Racing, steeds via Ploegaerts met zijn
 magistrale dieptepassen, terug meer gevaar voor het doel van de thuisploeg. In de laatste minuut had één van zijn
 dieptepassen  toch nog succes. De ingekomen Slagmulders werd door de Fille alleen op doel gestuurd en plaatste de bal
 beheersd door de benen van de keeper.

Racing Mechelen - Visé 0-0

Racing beet zijn tanden stuk op een fouloos verdedigende leider, die misschien iets beter speelde en iets meer balbezit had.
 Verschil in kwaliteit was er eigenlijk niet. Het enige wat de Waalse ploeg nog van de kampioenstitel kan houden is het feit dat zij  moeilijk tot scoren komen.

In de eerste helft kreeg Racing welgeteld één enkele kans, toen Bruyninckx zijn bewaker van de sokken liep. Zijn schot ging
 voorlangs centimeters naast.

Na de rust was Visé even gevaarlijk maar Daems stopte het schot van een alleen doorgebroken bezoeker. 5 minuten voor tijd
 miste Verstraeten DE kans van de wedstrijd toen hij vanop een halve meter voor doel de bal nog wist naast te trappen, toen deze  tegen de paal was terugstuiterd.

De vervanging van De Voeght door Slachmuylders op een kwartier voor tijd bracht geen aarde meer aan de dijk. Van de
 Ploegaerts, vorige week tegen Tienen nog heersend, bleef geen spaander meer heel tijdens deze wedstrijd. Hij werd nochtans
 niet vervangen door een balhongerige bankzittende Sleven, die eveneens het spel kan maken, maar dan op een andere stijl dan die
 van de Fille. Goevaerts speelde een schitterende match, Vets straalde als laatste man autoriteit uit en Janssens had zijn handen
 meer dan vol op het middenveld en moest dikwijls de duimen leggen tegen zijn rechtstreekse opponent. Ook op de flanken was er
 geen centimeter ruimte, noch voor Verstraeten, noch  voor Letier en Van Hout. De ongelooflijke snelheid van Bruyninckx en De
 Voeght waren nutteloos. Een spits als Vanham of De Coninck had hier ook niet gescoord..

Overpelt-RCM 0-2

Tijdens de eerste helft was Racing de betere en goed spelende ploeg. Tijdens het laatste kwartier werd de alleen
 doorgebroken De Voeght licht aangetikt, wat resulteerde in een penalty, met vrucht omgezet door Van Hout.

Tijdens de tweede helft was er in feite weinig te beleven, behalve die tweede goal van Bruyninckx, die vanop de back area
 nog via de keeper binnenschoot.

RCM-Eupen 1-2

In een gelijkopgaande tweede helft waren er kansen aan beide zijden doch het was Eupens zwarte parel Amazoud die na een
 hoekschop de bezoekers op voorsprong bracht.

De tweede helft bracht hetzelfde spelbeeld. In de 6de minuut miste Andy Janssens bijna een penalty. De bezoekende keeper
 raakte de bal nog maar sloeg in de binnenkant van het zijnet. In de 20ste minuut legde een Eupens bezoeker de eindcijfers
 vast door een vrijschop mooi in de hoek te plaatsen.

Schoten - RCM 3-0

Racing was in de beginfase de betere ploeg met de beste initiatieven maar de afwerking bleef in gebreke. Zo miste Ploegaerts
 DE kans om op voorsprong te komen. Racing bleef de best spelende ploeg doch Schoten wist uit één enkele kans een
 doelpunt te scoren uit een voorzet, na een dekkingsfout.

In de tweede helft begon Racing te krasselen en kwam Schoten meer in de wedstrijd. De gasten verdubbelden de score via
 een afgeweken bal. In de slotfase namen de bezoekers risico's en zo bekwam de thuisploeg nog een derde doelpunt.

Een slecht debuut voor de nieuwe trainer Marc Huysmans, die zich zijn opdrachtbegin wellicht anders had vorgesteld

RCM-Aarschot 4-0

Racing nam een bliksemstart. Van Schijndel werd tweemaal na mekaar in de gelegenheid gesteld om te scoren en hij liet niet
 na dit ook te doen. Reeds vroeg in de match was het 2-0, waar het reeds evengoed 4-0 had kunnen zijn.

Racing nam daarna wat gas terug, maar viel in herhaling in de tweede helft, toen Bruyninckx de stand op 3-0 bracht. Het was
 tenslotte dezelfde Van Schijndel die de 4-0-eindstand vastlegde.

Wat Aarschot betreft kunnen we kort zijn. Ze kwamen niet éénmaal tot een volrijpe kans. Daems beleefde één van zijn
 rustigste wedstrijden van het seizoen.

Berlaar-Racing Mechelen 1-3

Tijdens de eerste helft was Racing veruit de betere ploeg die de ene kans na de andere creëerde. Tegen de gang van het spel
 in scoorde de thuisploeg in de 44ste minuut een prachtgoal met een vluchtschot.

In het begin van de tweede helft zag het er beroerd uit voor Racing toen Van Hout met rood kon vertrekken. Sleven kon
 echter de bordjes in evenwicht brengen na een scrimmage voor het Berlaarse doel. Het was al Racing wat de klok sloeg en
 Van Schijndel bracht Racing op voorsprong, toen hij een door de thuiskeeper gepareerde bal van kortbij kon intikken.
 Naarmate het einde naderde zag Berlaar alle kleuren van de regenboog en in de laatste minuut zette Van Schijndel de kroon
 op het werk: Hij zette ter hoogte van het strafschopgebied twee thuisverdedigers in de wind en scoorde met een plaatsbal de
 1-3 in de verste onderhoek

Racing Mechelen-Heusden 4-1

Heusden leverde stevig weerwerk en het eerste halfuur kon Racing geen vuist maken tot Van Schijndel een voorzet prachtig
 binnenkopte. Na de koffie haalde dezelfde Van Schijndel zijn beste stukje acrobatie uit de kast: met een vliegende omhaal
 werkte hij weer eens een voorzet tegen de touwen.
 Heusden scoorde een aansluitingstreffer, doch Van Hout nam alle twijfels weg. Op snelheid zette hij twee man in de wind en
 plaatste de bal onder de keeper. In de laatste minuut legde Janssens de eindcijfers vast met een prachtig afstandsschot.

Bij Racing debuteerde Bart Hellemans verrassend op de libero-plaats en kweet zich uitstekend van zijn taak. Van Schijndel
 scoorde reeds 7 goals uit 3 matchen: een aardig gemiddelde

Tongeren - RCM 0-0

Gelijkopgaande wedstrijd waarin  Racing de betere kansen kreeg. Tijdens de laatste fase van de wedstrijd kreeg Tongeren
 terecht een strafschop, die door keeper Daems subliem werd gestopt.
 Racing liet hiermee de kans liggen om concurrent Tongeren van zich af te schudden in het klassement. Ongeveer een 300